M D
Thumb

Almanya’da Mesleki Denklik

Nitelikli Çalışan olarak Almanya’da çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’ya gitmeden önce Eğitim Diplomalarını, Mesleki Eğitim Belgelerini ve ilgili Sertifikalarının denkliğini almak yasal gerekliliktir.

Mesleki Diploma Denklik işlemleri 3 ile 6 ay arasında sürebilmektedir. Belge eksiklik ve benzer nedenlerden bu süreç daha da uzayabilmektedir. Almanya’da tek bir resmi denklik kurumu yoktur. Hem ulusal hem de her eyalet veya şehirlerde farklı meslekler için farklı denklik kurumları mevcuttur. Mesleğiniz ile ilgili doğru belgelerle ilgili kuruma Mesleki Denklik Başvurusu yapmak gerçekten çok önemlidir. Aksi durumda ise öncelikle zaman kaybı yaşarsınız, hem de paranız boş gider ve de sonuçta Denkliğinizi alamazsınız!

MD Proje Danışmanlık Hizmetleri, Almanya’da mesleki denklik işlemleri yapmak isteyen Danışanlarına profesyonel danışmanlık hizmeti vermektedir. Öncelikle adayın belgeleri dikkatlice incelenir, Almanya’daki mesleklere göre detaylıca yeterlilikler ve kriterler tespit edilir.

Bundan sonrada Adayın Denklik başvuru dosyası hazırlanır. Öncelikle resmi Başvuru formu doldurulur, noter onaylı ve apostil onaylı tercüme edilmiş evraklar listelenir, Özgeçmiş ve Motivasyon Mektubu hazırlanır. Son kontroller sonrasında Mesleki Denklik Başvurusu gerçekleştirilir ve Almanya'daki Denklik Kurumuna gönderilir.

Mesleki Denklik Başvuru işlemleri için ilgili Almanya Denklik Kurumuna harç ödenir. Bu ödenecek Harç tutarı 200-800 Euro arasında değişebilmektedir ve Denklik Kurumunun Banka Hesabına Aday tarafından gönderilmektedir.

Almanya’da çalışmak için Mesleki Denklik isteyen adaylar ile “Almanya Bireysel Denklik Danışmanlık Sözleşmesi” imzalanır ve bu kapsamda gerekli hizmetler verilmektedir.


Almanya'da Diploma Denklik işlemleri yaptırmak isteyenlerden istenen kriterler:

1) Meslek Lisesi mezunu olmak

2) Üniversite Lisans veya Önlisans mezunu olmak

3) Çıraklık Okulundan (3 veya 4) yıllık eğitim alarak Kalfalık ve Ustalık Belgesi sahibi olmak 

Önemli bilgilendirme:  Uzun yıllar iş deneyimlerine sahip kişilerin mesleklerini belgelendirmek için sınava girerek  T.C. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 35.Maddesi kapsamında alımış oldukları "Kalfalık" ve "Ustalık" Belgelerine Almanya da Denklik verilmemektedir ve bundan dolayı Çalışma İzni verilmez!

 

Önemli Uyarı: Mesleki Denklik işlemleri Almanya’da çalışma vizesi işlemlerinin en önemli adımıdır!